|
|
 |
LOT, jaka jest naprawdę kondycja LOT? |
|
|
|
|
nie, 05 kwi 2009 - 23:56
|
Grupa: Użytkownik
Użytkownik nr: 4

|
Jaka jest na dzień dzisiejszy kondycja ekonomiczna lotu? Będą zwolnienia grupowe? Prywatyzacja?
|
|
|
|
|
|
|
|
śro, 08 kwi 2009 - 09:10
|

Member  
Użytkownik nr: 10

|
Pożyjemy zobaczymy. Daję im jeszcze pół roku i zaczną się problemy.
--------------------
 Moje własne forum meteo - - - - > www.meteo.fora.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
śro, 08 kwi 2009 - 09:27
|
Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 2

|
CYTAT(meteo_expert @ śro, 08 kwi 2009 - 09:10)  Pożyjemy zobaczymy. Daję im jeszcze pół roku i zaczną się problemy. Problemy to oni już mają. Wystarczy zobaczyć jak się zmniejszył ruch na lotniskach. O przewalonej sprawie dotyczącej paliwa nie wspominając. Moim zdaniem te dwie kwestie ich dobiją.
|
|
|
|
|
|
|
|
śro, 08 kwi 2009 - 11:30
|

|
LOT rozmawia o restrukturyzacji portfela hedgingowego Więcej tuNowa strategia LOT 3xP czyli pasażer pasażer pasażer. Moim zdaniem powinno być pieniądze pieniądze pieniądze bo "bo LOT za zeszły rok zanotował stratę 600 mln zł" więcej info artykuł
|
|
|
|
|
|
|
|
śro, 08 kwi 2009 - 13:35
|

Member  
Użytkownik nr: 10

|
W sumie macie racje. Jak na narodowego przewoźnika to trasy są lipne. Nawet transatlantyckie rejsy nie rekompensują coraz mniejszego obłożenia samolotów na trasach krajowych. Co będzie jak i Oni zbankrutują? Szkoda gadać
--------------------
 Moje własne forum meteo - - - - > www.meteo.fora.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
czw, 07 maj 2009 - 16:05
|
Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 2

|
LOT na skraju bankructwa. Narodowy przewoźnik może stracić koncesję To tytuł z art na Onet.pl "POLITYKA dowiedziała się, że Urząd Lotnictwa Cywilnego wszczął postępowanie, które może skończyć się odebraniem LOT-owi koncesji. Byłoby to równoznaczne z jego uziemieniem." Wczoraj widziałem jak panowie z ULC-u opuszczali lotnisko przez bramę nr 1, ciekawe czy byli w sprawi PPL czy LOT? Ciężkie czasy nastały nie tylko dla LOT-u Jeśli padną to co zrobić z częścią T2, która jest przygotowana specjalnie dla naszego przewoźnika? Dla PPL to kolosalne straty, żródło i tak trudno odzyskiwalnych należności. Ciekawe jakim dniem dla LOT-u będzie 23.06.2009? Wtedy powinna zapaść decyzja. Czy to będzie czarny wtorek dla LOT-u? Cały artykuł tu.
|
|
|
|
|
|
|
|
sob, 20 mar 2010 - 10:25
|

|
Sytuacja LOT naprawdę nadal jest niewesoła. Nasz narodowy przewoźnik tonie w długach. Kredyty są zabezpieczone na gruntach którymi dysponują.
|
|
|
|
|
|
|
|
sob, 20 mar 2010 - 21:25
|

Użytkownik nr: 57

|
Teoretycznie rozwiązanie jest proste: prywatyzacja. Tylko jakoś mało realne patrząc obiektywnie. Sytuacja LOT-u jest podobna, do innych państwowych firm. Pieniędzy przybywać raczej nie będzie. O osobach zarządzających się nie wypowiem, bo nie ma sensu. Oby była jakakolwiek szansa na SENSOWNĄ prywatyzację...
|
|
|
|
|
|
|
|
nie, 21 mar 2010 - 22:39
|

Użytkownik nr: 58

|
Prywatyzacja nie wystarczy. Potrzebne jest sensowne zarządzanie i dobre inwestycje, min. te poza lotnicze, o czym gdzie indziej pisał LUFTHANSA. Jeśli LOT zacznie tracić własne grunty, straci grunt, ten pod nogami i może być to gwóźdź do jego trumny.
|
|
|
|
|
|
|
|
czw, 25 mar 2010 - 19:30
|

|
Minister Skarbu twierdzi, że prywatyzacja powinna zakończyć się w 2011 roku. Najnowsze wieści są takie, że jest sześciu nowych inwestorów zainteresowanych udziałem w prywatyzacji. Czterej z nich to inwestorzy branżowi, dwóch pozostałych to inwestorzy finansowi. Jednak wypowiedź pana ministra nie napawa mnie optymizmem: CYTAT Ale dzisiaj, to na czym się głównie koncentrujemy to jednak proces restrukturyzacji tej spółki, utrzymania płynności i tutaj bardzo wiele zależy od postawy związków zawodowych, załogi. Ja się cieszę, że tam wygrywa zdrowy rozsądek Czyżby restrukturyzacja stała w sprzeczności z prywatyzacją i na odwrót?
|
|
|
|
|
|
|
|
czw, 25 mar 2010 - 20:36
|

Użytkownik nr: 56

|
Nie stoi. Ale to chyba kwestia priorytetów. Chodzi o to, żeby prywatyzować dobrą firmę, z dobrą pozycją, zorganizowaną i bez większych kłopotów. Prywatyzacja takiej firmy przebiega szybciej i lepiej. Chciałbyś kupić firmę bez płynności finansowej? Chociaż mam nadzieję, że rozmowy z potencjalnymi inwestorami są prowadzone, a nie muszą oni stać w kolejce do rozmów.
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 26 mar 2010 - 16:34
|

|
CYTAT(patterson @ czw, 25 mar 2010 - 20:30)  Minister Skarbu twierdzi, że prywatyzacja powinna zakończyć się w 2011 roku. Najnowsze wieści są takie, że jest sześciu nowych inwestorów zainteresowanych udziałem w prywatyzacji. Czterej z nich to inwestorzy branżowi, dwóch pozostałych to inwestorzy finansowi. Jednak wypowiedź pana ministra nie napawa mnie optymizmem:
Czyżby restrukturyzacja stała w sprzeczności z prywatyzacją i na odwrót? Z tego co się orientuję nie ma w PO jedności co do losów LOT-u
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 26 mar 2010 - 20:04
|
Użytkownik nr: 61

|
Witam. Jestem tutaj pierwszy raz i widzę, że trafiłem na ciekawą dyskusję. Czytam to, co napisaliście i trochę się Wam dziwię. Naprawdę myślicie, że wystarczy powiedzieć "prywatyzujemy" i już po kłopotach? Inwestorzy będą walić drzwiami i oknami i wciskać firmie pieniądze? Niestety tak to nie działa! Prywatyzacja przeprowadzana jest etapami. Do każdego z nich firma musi się przygotować. Restrukturyzacja jest w tym konkretnym przypadku niezbędna. Bez płynności finansowej i dobrej sytuacji w firmie, LOT może zapomnieć o korzystnej sprzedaży. no i nie wolno zapominać o politykach i rządzie. Co minister to inna wizja LOT-u. Te wszystkie czynniki składają się na trudną sytuację, w jakiej przyszło działać władzom LOT-u.
|
|
|
|
|
|
|
|
sob, 27 mar 2010 - 21:16
|

|
Roman masz rację. Prywatyzacja nie jest prosta i czasami boli. Jednak jak patrzę na to, co dzieje się w Locie, to mam dziwne wrażenie, że można inaczej. Zresztą nie jestem ekspertem. Piszę jako prywatny obserwator i pasażer. Niestety nasze rodzime lotniska pozostawiają wiele do życzenia. Flota LOT-u też nie jest najnowsza, a i ilość lotów i kierunki pozostawiają nieco do życzenia. A przecież póki co na LOT łożymy wszyscy. A ja po prostu nie lubię, jak ktoś marnuje moje pieniądze!
|
|
|
|
|
|
|
|
pon, 29 mar 2010 - 21:57
|

Użytkownik nr: 58

|
Tylko, że lotniska to nie LOT! To po pierwsze. A po drugie zobacz, że powoli są rozbudowywane: Warszawa, Poznań, Wrocław Gdańsk i tak dalej. Przecież kurcze z dnia na dzień wielkich lotnisk nie pobudują. A LOT i tak jest w lepszej sytuacji, niż np BA. U nas przynajmniej strajków nie ma
|
|
|
|
|
|
|
|
wto, 30 mar 2010 - 22:13
|

|
I jeszcze Rzeszów dolicz do tej grupy! A co do strajków w Locie to nie ciesz się zbyt wcześnie, bo właśnie zmienia się regulamin płac! pracownicy nie będą chyba zaskoczeni...
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 09 kwi 2010 - 00:24
|

|
A LOT modernizuje swoją flotę! Mniejsze maszyny zostaną sprzedane i zakupione większe i wygodniejsze. Poza tym zmniejszy się liczba typów samolotów, co wg władz linii ułatwi sprawne zarządzanie flotą. No pożyjemy, zobaczymy...
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 09 kwi 2010 - 00:39
|

|
Zdecydowanie ułatwi. Mając takie same maszyny mogą lepiej kombinować, wymieniać, zastępować. Niestety cała ta wymiana odbędzie się w ramach jednego producenta Embraer. Nie są to złe samoloty, ale do ścisłej czołówki nie należą. Mimo wszystko dobrze, że w ogóle coś rusza w kierunku modernizacji floty.
|
|
|
|
|
|
|
|
pią, 09 kwi 2010 - 00:46
|
Użytkownik nr: 61

|
No co Ty?!?! Przecież w 2012 roku LOT ma wprowadzić pierwsze egzemplarze Boeinga 787 Dreamliner! Przecież obecnie to chyba najnowocześniejszy i najlepszy samolot pasażerski na świecie!
|
|
|
|
|
|
|
|
sob, 10 kwi 2010 - 00:06
|

Użytkownik nr: 60

|
A ile ma być tych Boeingów? i ciekawe w jakich kierunkach będą latać. Pewnie trasy transantlantyckie i j jakieś egzotyczne
|
|
|
|
|
|
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:
|